Sjöväder - testversion

Sjöväder - testversion

Hej och välkommen!

Vi har genomfört en testomgång, och här nedan kan du se ett exempel på hur det kan se ut under kursen.

/Anders

Onsdag 26 januari

Dagens väderSkapad av Anders 2011-01-26 07:56:22
Dagens karta är hämtad från www.weatherpage.se under rubriken forecasts/Met Office. Det är alltså engelska vädertjänstens offifiella prognoskarta. Går du in på sidan finns det fler tidssteg att välja på. Tycker du att bilden här nedan är för lite kan du ju öppna ett nytt fönster och hämta en ny.
Eftersom det är första gången vi tillsammans granskar denna karttyp ska jag ge lite information om vad den innehåller. Titta i rutan längst uppe till vänster. Det är en prognos 72h fram i tiden av Mean Sea Level Pressure (MSLP), dvs isobarer och Thickness som är ett indirekt mått på temperaturen en bit upp i atmosfären. Detta är rätt ointressant för oss seglare och markeras av streckade linjer. Kartan är giltig kl 00 UTC på lördag den 29 januari. Nu har vi vintertid, så då får vi lägga på en timme för att få svensk tid. På sommaren lägger vi till två timmar. Om man räknar bakåt 72h från lördag kl 00 UTC hamnar man på onsdag kl 00 UTC. Prognosen gjordes alltså med den kunskap man hade i natt kl 2 svensk tid. Prognosen är färsk! Det är viktigt att ha koll på detta eftersom det ibland ligger kvar gamla kartor på nätet. Nästa beräkningstidpunkt är kl 12 UTC. Du kan gå in i kväll och kolla.
Diagrammet nedanför är en vindlinjal med vars hjälp man kan mäta den geostrofiska vinden ( boken sid 73, 26). Den är aningen otydlig, men å andra sidan inte alldeles nödvändig eftersom man kan få en översättning av tryckbilden till vindpilar på andra sajter.
Nu till väderläget. En lågtrycksfamilj (sid 46), med ett centrum vid Lofoten, nästa söder om Grönland. Däremellan en högtrycksrygg - precis som i skolboken! Notera också den kraftiga gradienten (sid 25) bakom (väster om) lågtrycket vid Grönland. Rätt typiskt att man får den hårdaste vinden när "ovädret" har dragit förbi.
I morgon tycker jag att vi följer upp denna prognos och ser hur prognosbilden då ser ut till på lördag kl 00 UTC. Det är tätt mellan isobarerna också över Sverige=> blåsigt.

Nu till det aktuella vädret. Ni som bor i Stockholm: Kände ni den snabba vindökningen i går? Kanske inte så trevligt, men som meteorolog njuter man när prognoserna är så klockrena. Om du går in på www.smhi.se/vadret/nederbord-molnighet/norden kan du se tillbaka på hur nederbörden (och den kopplade vindvridningen) har rört sig.

Det finns under kategorin Väderlänkar flera tips. Ut och surfa på vädervågen! Synpunkter och frågor tar jag tacksamt emot.
/Anders


Skapad av Jonas 2011-01-26 09:39:44

Godmorgon - var det. Jag läser nu din text en gång till och inser, i mitt yrvakna tillstånd, att jag råkat läsa slarvigt. Ber om ursäkt. /jonas

Skapad av Anders 2011-01-26 09:23:56

Godmorgon Jonas!
Nu tror jag du läser texten som hmhm läser bibeln...
Det är två olika lågtryck.
Alldeles rätt om tråget. Spetsigt värre, så där är det bäddat för konvergens och uppåtgående luft.
Jo, kallfronten ligger väl inte riktigt i ett tråg. Om man t ex i en väderanalys manuellt ritar in isobarer vid fronter får man alltid till det snyggt och fint med ett tråg. Maskinen har en tendens att släta ut det.
/Anders

Skapad av Jonas 2011-01-26 09:11:46

Nu gav du mig hicka Anders. Lofoten söder om Grönland! Efter att ha kollat Wikipedia och Googlat runt lite får jag det till att du måste ha skrivit fel. Tänk vad osäker man kan bli ändå. För det är väl ett skrivfel?

Jag har aldrig riktig fått någon känsla för det där med tråg. Men lågtrycket vid Grönland här väl ett praktfullt tråg upp åt nordost. Stämmer det att det är ett tråg?

Lågtrycket vid Lofoten (?): Dess kallfront är, vid sydvästra Norge, ritad något väster om de buktande isobarerna. Är det exempel på det jag undrade igår - om meteorologerna ritade fronterna där de tycker att de ska ligga och inte efter hur de automatgenererade isobarerna går?

/Jonas